Langkah Mudah untuk Menyiapkan Korea fried chicken yang Menggugah Selera
Adakah anda masih mencari inspirasi untuk resepi ayam goreng Korea yang unik? Cara membuat ayam goreng Korea yang sangat lazat kini sedang dicari oleh ramai orang di sekeliling kita, mungkin salah seorang daripada anda. Orang ramai sudah biasa menggunakan internet pada gajet mereka untuk mencari maklumat tentang gambar sebagai inspirasi. Baiklah, kali ini saya akan kongsikan tutorial bagaimana untuk memperkenalkan anda dengan langkah mudah membuat ayam goreng Korea. Ia bagus, ia tidak terlalu sukar, tetapi ia juga tidak mudah. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, hasilnya akan menjadi suram dan tidak enak. Walaupun ayam goreng Korea yang lazat harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh membuat kita lapar.
Kualiti rasa ayam goreng Korea dipengaruhi oleh beberapa faktor, bermula dengan jenis bahan, pilihan bahan segar, pemprosesan dan hidangan. Jika anda ingin membuat ayam goreng Korea yang lazat di mana-mana, jangan risau kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi sesuatu yang istimewa. Berikut adalah gambar ayam goreng Korea yang boleh anda jadikan contoh.
Nah, kali ini kita cuba, jom buat ayam goreng ala korea di rumah. Mudah sahaja, hidangan ini dapat membantu menjaga kesihatan seisi keluarga. Anda boleh memasak ayam goreng Korea dengan 25 jenis bahan dan 8 peringkat memasak. Berikut adalah langkah-langkah memasak hidangan.
Memang sedap bila makan ramai-ramai 🤗
Baca Juga
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat ayam goreng Korea:
- #bahan untuk perapan
- 250 g fillet ayam
- 1/2 sudu teh lemon
- 3 ulas bawang putih, kisar
- Rasa ayam Roika
- #bahan semulajadi
- 1/2 lb tepung serba guna sasa
- 50 g kanji
- 40 gram tepung gandum
- Cuba Roy
- mencicip air
- # bahan kering
- Seperti bahan basah, tetapi dengan air
- # Bahan-bahan untuk sos
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tiram saori
- 2 ulas bawang putih
- 3 helai daun oren
- gula secukupnya
- Cuba Roy
- lada secukupnya
- Cuba Gula-gula Cili
- #edaran
- bijan secukup rasa
Langkah-langkah menyediakan ayam goreng Korea
- Potong ayam menjadi kiub, perap dengan bawang putih lemon cincang dan roika, biarkan selama 1 jam.
- Lipat ayam 1 hingga 1 dalam tepung basah, kemudian dalam tepung kering dan sekali lagi dalam tepung basah (mesti 1 hingga 1 supaya ayam tidak bercampur).
- Pastikan minyak panas, goreng ayam hingga kekuningan.
- Sediakan bekas kecil, masukkan sos tomato, sos sambal dan sos tiram saori, baik kabeaduk masukkan sedikit air.
- Cincang 'bawang putih dan daun oren (jangan terlalu besar untuk daun oren, tetapi anda tidak perlu, kawan-kawan)
- Tumis bawang putih dan daun oren, masukkan bahan sos campur, masukkan 1/4 cawan air, masukkan gula halus dan lada sulah, kacau dan tunggu sehingga adunan pekat sedikit.
- Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau sehingga sos menyelimuti ayam.
- Selepas masak, letakkan di atas pinggan dan masukkan bijan supaya nampak lebih korea.
Sebagai kualiti? betul tak? Cara membuat ayam goreng Korea yang boleh anda amalkan di rumah. Harap anda mendapati ia berguna dan menikmati!